Aprosédé
Aprosédé staat voor Association pour la protection et sauvegarde des enfants démunis: vereniging ter bescherming en opvang van kinderen met een beperking. Het is een vereniging van vrouwen in Douentza, die zich sterk maken voor kinderen ´met een rugzakje´: een handicap, verweesd, straatarm, gedwongen tot bedelen etc. De vereniging staat onder leiding van oprichtster Fatoumata Ongoiba.
Een groep kinderen zit klaar voor les in de openlucht.
De vrouwen staan aan het hoofd van families met een kind met een beperking of van families met te weinig eigen middelen om de kinderen te onderhouden. De mannen in die families hebben geen vast werk en kunnen hooguit wat verdienen als dagloner -zonder enige regelmaat. Binnen Aprosédé werken de vrouwen gezamenlijk. Zij delen werkzaamheden, inkomsten, scholing, zorg, opvang voor de kinderen, etc.
Begonnen met weinig middelen heeft Aprosédé zich stapsgewijs ontwikkeld. Elk jaar leverden wij een bijdrage met als doel dat de vereniging uiteindelijk op eigen benen kan staan. Dat doel is in 2021 bereikt.
Een deel van de vrouwen van Aprosédé.
Uiteraard is de eerste stap de aanleg van een groentetuin met waterput geweest, waarvan de opbrengst op de markt werd verkocht. Die inkomsten stelden de vrouwen in staat alfabetiseringscursussen en cursussen in zorg voor gehandicapte kinderen te bekostigen. Na jaren sparen werd een stuk grond gekocht om met onze hulp een centrum te bouwen.
Het kale terrein heeft een metamorphose ondergaan. Er zijn lokalen gebouwd, waar de kinderen onderwijs genieten. En ook de moeders. Die volg(d)en er alfabetiseringscursussen, gewassenkunde, leerden er landbouwtechnieken, voedzame maaltijden bereiden, administratie bij houden, kasbeheer, gebruik van naaimachines, stoffen verven, zeep maken en zo nog veel meer. En geven die kennis waar mogelijk weer door aan de kinderen.
Hart van het centrum is de groentetuin. De oogst is voldoende om de kinderen en de aangesloten families te kunnen voeden, de meeropbrengst zorgt voor extra inkomsten. Er is een keuken gebouwd waar enkele moeders voor de kindermaaltijden zorgen, ook voor straatkinderen en koranbedelaartjes (jongens die weg van huis in een koranschool de koran bestuderen -en meestal helaas niets anders- en dagelijks verplicht moeten bedelen om aan de kost te komen), die elke dag het centrum bezoeken voor een maaltijd, het volgen van onderwijs en onbezorgd spelen.
Enkele koranbedelaartjes.
Er is een ruimte gekomen voor eerste medische zorg, slaapvertrekken om te rusten, ter overnachting van gasten of voor de enkeling die niet meer naar huis kan.
Het terrein is ommuurd en op de binnenplaats zijn moringabomen geplant. Die zorgen niet enkel voor welkome schaduw, maar ook voor extra voedsel: de vitaminerijke bladeren van de boom zijn gekookt zeer smakelijk.
Om het geheel te beveiligen is een bewaker aangesteld, die met zijn gezin in een huisje op het terrein woont. Er zijn toiletten gebouwd, waterleidingen aangelegd, een extra waterput geeft schoon drinkwater. Zonnepanelen leveren stroom: voor een computer, licht ´s avonds in het klaslokaal (extra onderwijs!) en vrieskisten, waar fruitsappen (uit eigen tuin) worden opgeslagen voor de verkoop.
De omheining in gevorderd stadium.
Links het huisje van de bewaker, rechts de slaapvertrekken.
Vóór de afscheiding met de groentetuin: de keuken links, het klaslokaal rechts.
De vereniging heeft vele naaimachines aangeschaft, waarmee kleding gemaakt en hersteld wordt. Er is een zeepfabriekje tot stand gekomen. Zo zijn er vele activiteiten, gericht op het leren van vaardigheden en ambachten en het vergaren van inkomsten om zelfstandig te opereren.
Jongeren leren om te gaan met de naaimachine.
Kleding van zelfgeverfde stof.
Fatoumata in de klas.
Trotse kinderen met behaalde diploma´s.
Grootste tegenstander om zelfstandigheid te bereiken is de onveiligheid in dit deel van het land. Het vrijwel ontbreken van gezag biedt gewetenloos geboefte van allerlei pluimage te veel ruimte om ongestraft toe te slaan. Dit betekent in de praktijk voor de vrouwen van Aprosédé altijd op de hoede te zijn, nooit alleen over straat gaan, ´s avonds binnen blijven, spullen en zelfs groenten uit de tuin verhuld (niet herkenbaar in tassen) vervoeren, naaimachines thuis verbergen etc.
Gekoeld sap, van fruit uit eigen tuin, voor verkoop op de markt.
Volgens Fatoumata hebben zo´n 600 kinderen en 300 vrouwen er alfabetiseringscursussen gevolgd, 7 leerlingen zijn zelfs doorgestroomd naar de universiteit in Bamako. Inmiddels verenigt Aprosédé 55 gezinnen, die elk uit 10 tot 12 personen bestaan.
Voor die aanwas moest een bron van inkomsten gevonden worden. Nieuw deelnemende families komen uit de armoede en beschikken zelf niet over middelen. Er is gedacht aan schapenteelt en -hoeden en pindacultuur: het veredelen (roosteren e.d.) en verhandelen van pinda´s.
Het nieuws (2021) dat vóór het Offerfeest 13 vrachtwagens met schapen zijn overvallen, heeft Aprosédé doen besluiten vol in te zetten op kleding en sapverkoop. Er zijn nog eens 5 vrieskisten ingekocht en 13 naaimachines.
Met een voortdurende wil om te leren, met een bewonderingswaardig doorzettingsvermogen en met praktijkgerichte inventiviteit is in 2021 het doel van zelfstandigheid bereikt. De vereniging wist winst te maken. De groentetuin rendeert volop, er staat een centrum waar samen gewerkt wordt, onderwijs gegeven en zwerfkinderen worden opgevangen. Wij vinden het een enorme prestatie.
Met Aprosédé blijven wij in contact om er op toe te zien dat de verworven status stand houdt.
Anitjé!
Bambara voor ´Dankuwel´
De eindafrekening.
directe hulp eenvoudig beter
directe hulp
eenvoudig beter